Leden uitgelicht

Hanneke van den Ende

46 jaar. Musical en figurant

Gwen de Leeuw

32 jaar. Danser en overig

Floor Helwig

38 jaar. Host(ess) en edelfigurant

We hebben vandaag 50 castings voor je

Bijvoorbeeld: acteur, model en/of Amsterdam

BLOG | Scripts uit je hoofd leren
Dit artikel is geplaatst op 12 september 2014

BLOG | Scripts uit je hoofd leren

Hallo allemaal! Na een fijne vakantie gehad te hebben waar alle serieuze zaken iets meer op de achtergrond kwamen ben ik nu weer helemaal fris, fruitig en gedreven om alles weer op te pakken. Zo heb ik in de vakantie een leerzaam acteerkamp gehad waarin wij regelmatig teksten uit ons hoofd moesten leren, dit allemaal in een vrij korte tijd. Ook heb ik het boekje van mijn toneelvereniging de hele vakantie gesloten gehouden. Oeps! En dan komt de tijd dat je alles weer moet oppakken en alle teksten weer moet gaan leren. maar hoe leer je nou het beste een script?

Iedereen leert op zijn eigen manier, of dat nou een script is, een proefwerk op school, een theorie-examen voor de auto of een beroepscursus. Maar hier wat tips voor het geval je een script gaat leren.

1.    Verwacht niet dat je na 1x doorlezen alles uit je hoofd kent. Tenzij je een superbrain hebt. Je kunt uren gaan zitten op een script maar het beste leer je door het regelmatig door te lezen en het bij je verdere dagelijkse bezigheden af en toe te herhalen in je hoofd en/of hardop. Afhankelijk van wanneer je het moet kennen, oefen het gewoon een paar keer per dag.

2.    Begrijp wat je leest, natuurlijk is het heel fijn als je de zinnen helemaal uit je hoofd kent. Maar als dit allemaal op de automatische piloot gaat en je begrijpt niet waar de tekst over gaat of je staat er gewoon nooit bij stil dan is het heel moeilijk om je rol vorm te geven en het helemaal ‘jou eigen’ te maken.

3.    Oefen het met een tegenspeler,  je zult merken dat je beter kunt spelen als je samen met iemand speelt. Vooral als het aankomt op emoties.

4.    Probeer tijdens het oefenen meteen de emoties en het karakter van je personage mee te nemen. Dit kan soms moeilijk zijn, maar probeer het voor zover het lukt.

5.    Oefen overal! Als je in de trein zit, in de bus, onder de douche staat. Al zou ik je aanraden om niet heel hard te gaan schreeuwen in de trein en dan te zeggen ‘ja dat kreeg ik als tip.’ Gewoon lekker in je hoofd oefenen in het openbaar! ;)

6.    Heb er plezier in! Als je al met tegenzin aan een script begint is het misschien toch niet helemaal jouw ding. Of het kan ook gewoon niet het juiste script voor jou zijn. Of je er plezier in hebt spat zo van het toneel of het scherm af. Laat dit dus ook zien, en het liefst, meen het oprecht.

Dit waren mijn tips voor het leren van een script,

Tot de volgende blog!

Groetjes,

Louisa
(Realouisation.blogspot.nl)

Profiel Castingnieuws.nl: klik hier