Leden uitgelicht

Hank Botwinik

70 jaar. Acteur en voice-over/stemacteur

Danielle Borgers

33 jaar. Model - haar en model - fotografie

Sara Fakroune

22 jaar. Tolk/vertaler en wardrobe

We hebben vandaag 50 castings voor je

Bijvoorbeeld: acteur, model en/of Amsterdam

BLOG | Teeveeserie
Dit artikel is geplaatst op 14 oktober 2015

BLOG | Teeveeserie

ONDERWEG

Jente Jong is actrice en theatermaakster en schrijft tweewekelijks een column over haar ervaringen in de wereld van theater en film. 

‘Je bent klaar hoor,’ zegt de jongen van het geluid. Plakkertje af, kastje inleveren. De dame van de kleding neemt de legging aan en overhandigt me mijn broek. Ik krijg een schoonmaakdoekje aangereikt en mijn getoupeerde kuif wordt uitgekamd. Vluchtig zeg ik mijn tegenspeelster gedag, bedank de visagiste en loop naar buiten. De regisseur is alweer druk aan het voorbereiden voor scène zoveel. Ik laat de set achter me. Wat gaat het toch snel, in die vluchtige wereld van televisie. Een toneelvoorstelling vergt maanden repeteren, een televisiescène wordt soms gedraaid in een kwartier. Natuurlijk gaat daar heel veel voorbereiding aan vooraf die je als gastactrice niet meekrijgt. Want dat was ik: te gast.

Ik kwam aan en meldde me bij het minst intimiderende onderdeel van de geoliede machine die een filmset heet: een meisje met kort haar en een oortelefoontje in. Ze stuurt me naar de visagiste, die ik toevallig ken en waarmee ik grapjes kon maken – mijn eerste reactie op nieuwe situaties. Binnen een uur was ik omgekleed en gekapt en klaar om in actie te komen op de set. Alleen de rest niet. Iedereen ging lunchen, ik volgde, schepte voorzichtig op en nam plaats aan een van de tafels. Met moeite gegeten, wat grappen opgegooid en gewenst dat ik de guacamole had laten staan. Na de lunch vroeg ik hoopvol aan hetzelfde meisje met oortelefoontje of mijn scène de eerstvolgende was. Dat was niet zo. Ik wachtte twee en een half uur. Ik was op een feestje waar ik niemand kende, waar iedereen druk in de weer was en ik aan de kant zat te wachten tot iemand me vroeg te dansen.


De opnames duurden nog geen twintig minuten. Een repetitie, drie keer camera op mijn tegenspeelster, twee keer op mij. Ik was nog niet begonnen toen het al klaar was. Ik kon beter en meer. Met tegenzin leverde ik mijn zender in.
Op de hoek van de straat stap ik de tram in. Vanuit mijn ooghoek zie ik ze de set voor het volgende shot opbouwen. Ik wil weer terug naar dat feestje, hoe ik lang ik ook aan de kant moet wachten tot ik mag dansen, hoeveel ik ook heb aan te merken op mijn techniek. Laat mij maar binnen, iets anders wil ik niet.

www.jentejong.nl